Przepis na Blok Czekoladowy |
Djinn
|
Zgodnie z obietnicą, wrzucam przepis na blok czekoladowy:
Zaczynamy od składników: 1 x mleko w proszku (nie granulowane!!), 400g (takie niebieskie komunistyczne w worku) 1 x kostka masła (zwykłe, nie jakieś wynalazki) 4 x płaska łyżeczka kakao (tego z wiatraczkiem) 1 x szklanka cukru 1 x szklanka mleka (może być woda, a nawet mleko sojowe ..... ) 3 opakowania herbatników petit ..cośtam (nie muszą być akurat te, ale ilościowo podobnie) 2 garści rodzynek (najlepiej miękkich i dużych) 2 garści takich kolorowych owoców kandyzowanych (chyba ananas albo jakaś papaja) opcjonalnie - skórka pomarańczowa, orzechy ... generalnie bakalie UWAGA!! Koniecznie 50 - 100g spirytusu!! Bez niego nie otrzyma się tego smaku!! Sprawdzone i potwierdzone!! Na ostatnim "spotkaniu" blok zawierał ok 150 ml spirytusu i chyba smakował, co? Przepis: Przed przygotowaniem masy wrzucamy rodzynki i te kolorowe wynalazki do miski i zalewamy spirytusem. Nie należy przesadzić, proponuję na pierwszy raz odmierzyć sobie 50ml, powinno wystarczyć! Grzejemy mleko, do niego wrzucamy podziabane masło i cukier - rozpuszczamy. Do tego dorzucamy kakao - mieszamy dokładnie! Jak już wymiesza się na jednolitą masę, powoli dosypujemy mleko w proszku systematycznie i mocno mieszając (można użyć miksera, ale na bank się spali!). Jak już się pobędziemy grudek, dorzucamy bakalie i mieszamy. W tym miejscu proponuję zaopatrzyć się w mocną drewnianą łyżkę, każda inna wymięknie. Jak już wymieszamy, dorzucamy połamane na ćwiartki (lub drobniej, jak kto woli) herbatniki. Mieszamy dokładnie ale delikatnie, ważne aby nie zmielić ciastek w jednolitą papkę ! Dobrze się miesza jak masa jest jeszcze ciepła, więc najlepiej mieć wszystko wcześniej przygotowane ! Po wymieszaniu wkładamy do foremki (wyłożonej np. folią spożywczą lub złotkiem) albo plastikowego pojemnika (nawet po lodach, choć może być za mały!) i do lodówki!! Ważne, żeby przykryć od góry folią, żeby blok nie nabierał "aromatu lodówki" ! Po kilku godzinach gotowy do wyjęcia i krojenia w plasterki, kostki czy jak kto woli .... Proponuję poćwiczyć przy pierwszym wykonaniu, potem tylko szlifować warsztat !! Smacznego !!! |
||||||||||||||
|
jolanta
|
Wypróbuję i zdam relację z efektów
|
||||||||||||||
|
angi
Wujek samo zło
|
|
||||||||||||||||
|
jolanta
|
to będzie relacja na żywo
|
||||||||||||||
Ostatnio zmieniony przez jolanta dnia Pon 16:50, 12 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz |
lowell
|
Blok rewelacja
|
||||||||||||||
|
angi
Wujek samo zło
|
W maju przywioze swoje wynalazki
|
||||||||||||||
|
jolanta
|
Blok rewelka, nie ostał się już ani kawałeczek ...więc jutro na wyprawę trza coś słodkiego będzie kupić.
Oczywiście potwierdzę to na żywo, tak jak obiecałam, ino kiedy? Zakładam nowy wątek SMALCZYKOWY |
||||||||||||||
Ostatnio zmieniony przez jolanta dnia Pią 20:27, 16 Kwi 2010, w całości zmieniany 2 razy |
rumcajs
|
Dopisuje się do fanów czekoladowego bloku
|
||||||||||||||
|
darkheush
Stary zgred
|
rumcajs, ja również. A du*a rośnie
|
||||||||||||||
|
taki1gość
|
d*pa od slodyczy
brzuch od piwa garb od roboty a blok czekoladowy znam pod troszkę zmodyfikowaną wersją, którą zwą Stefania czy siakoś tak. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień o ile jeszcze zostanie w lodówce |
||||||||||||||
|
Djinn
|
Taaaa ... 3 dni .... niezły dowcip :p Hehheheh
Ale fakt, na drugi dzień jest lepszy:) |
||||||||||||||
|
angi
Wujek samo zło
|
Ba ... u mnie stał 5 dni.... i wyszedł
|
||||||||||||||
|
Pudelek
Ogarniacz kuwety
|
dupa jak dupa, ale ten brzuch piwny i nijak z pokarmu zrezygnować |
||||||||||||||||
|
Dyzma
|
W du..e z brzuchem po piwie, najważniejsze, ze nery po nim czyste jak kryształ.
[]p i pianka na 2 palce mniam |
||||||||||||||
|
chemica
|
To ja poproszę o przepis nalewki z mleka Tej, którą piliśmy u Berniego.
|
||||||||||||||
|
Przepis na Blok Czekoladowy |
|
||
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.