 |
 | Przepis na Blok Czekoladowy |  |
Djinn
Dołączył: 18 Kwi 2009 |
Posty: 419 |
Przeczytał: 0 tematów
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
Skąd: Kraków |
|
 |
Wysłany: Pon 11:07, 12 Kwi 2010 |
|
 |
|
 |
 |
Zgodnie z obietnicą, wrzucam przepis na blok czekoladowy:
Zaczynamy od składników:
1 x mleko w proszku (nie granulowane!!), 400g (takie niebieskie komunistyczne w worku)
1 x kostka masła (zwykłe, nie jakieś wynalazki)
4 x płaska łyżeczka kakao (tego z wiatraczkiem)
1 x szklanka cukru
1 x szklanka mleka (może być woda, a nawet mleko sojowe ..... )
3 opakowania herbatników petit ..cośtam (nie muszą być akurat te, ale ilościowo podobnie)
2 garści rodzynek (najlepiej miękkich i dużych)
2 garści takich kolorowych owoców kandyzowanych (chyba ananas albo jakaś papaja)
opcjonalnie - skórka pomarańczowa, orzechy ... generalnie bakalie
UWAGA!! Koniecznie 50 - 100g spirytusu!! Bez niego nie otrzyma się tego smaku!! Sprawdzone i potwierdzone!! Na ostatnim "spotkaniu" blok zawierał ok 150 ml spirytusu i chyba smakował, co?
Przepis:
Przed przygotowaniem masy wrzucamy rodzynki i te kolorowe wynalazki do miski i zalewamy spirytusem. Nie należy przesadzić, proponuję na pierwszy raz odmierzyć sobie 50ml, powinno wystarczyć!
Grzejemy mleko, do niego wrzucamy podziabane masło i cukier - rozpuszczamy.
Do tego dorzucamy kakao - mieszamy dokładnie! Jak już wymiesza się na jednolitą masę, powoli dosypujemy mleko w proszku systematycznie i mocno mieszając (można użyć miksera, ale na bank się spali!).
Jak już się pobędziemy grudek, dorzucamy bakalie i mieszamy. W tym miejscu proponuję zaopatrzyć się w mocną drewnianą łyżkę, każda inna wymięknie. Jak już wymieszamy, dorzucamy połamane na ćwiartki (lub drobniej, jak kto woli) herbatniki. Mieszamy dokładnie ale delikatnie, ważne aby nie zmielić ciastek w jednolitą papkę ! Dobrze się miesza jak masa jest jeszcze ciepła, więc najlepiej mieć wszystko wcześniej przygotowane !
Po wymieszaniu wkładamy do foremki (wyłożonej np. folią spożywczą lub złotkiem) albo plastikowego pojemnika (nawet po lodach, choć może być za mały!) i do lodówki!! Ważne, żeby przykryć od góry folią, żeby blok nie nabierał "aromatu lodówki" ! Po kilku godzinach gotowy do wyjęcia i krojenia w plasterki, kostki czy jak kto woli ....
Proponuję poćwiczyć przy pierwszym wykonaniu, potem tylko szlifować warsztat !!
Smacznego !!!
|
|
 |
|
 |
 | |  |
Djinn
Dołączył: 18 Kwi 2009 |
Posty: 419 |
Przeczytał: 0 tematów
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
Skąd: Kraków |
|
 |
Wysłany: Czw 21:00, 29 Kwi 2010 |
|
 |
|
 |
 |
Taaaa ... 3 dni .... niezły dowcip :p Hehheheh
Ale fakt, na drugi dzień jest lepszy:)
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 2
|
|
|
|  |