Forum BESKIDZKIE FORUM Strona Główna


BESKIDZKIE FORUM
"Tak mnie ciągnie do gór..."
Odpowiedz do tematu
Przepis na Blok Czekoladowy
Djinn


Dołączył: 18 Kwi 2009
Posty: 419
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

Zgodnie z obietnicą, wrzucam przepis na blok czekoladowy:

Zaczynamy od składników:

1 x mleko w proszku (nie granulowane!!), 400g (takie niebieskie komunistyczne w worku)
1 x kostka masła (zwykłe, nie jakieś wynalazki)
4 x płaska łyżeczka kakao (tego z wiatraczkiem)
1 x szklanka cukru
1 x szklanka mleka (może być woda, a nawet mleko sojowe ..... )
3 opakowania herbatników petit ..cośtam (nie muszą być akurat te, ale ilościowo podobnie)
2 garści rodzynek (najlepiej miękkich i dużych)
2 garści takich kolorowych owoców kandyzowanych (chyba ananas albo jakaś papaja)

opcjonalnie - skórka pomarańczowa, orzechy ... generalnie bakalie

UWAGA!! Koniecznie 50 - 100g spirytusu!! Bez niego nie otrzyma się tego smaku!! Sprawdzone i potwierdzone!! Na ostatnim "spotkaniu" blok zawierał ok 150 ml spirytusu i chyba smakował, co?

Przepis:

Przed przygotowaniem masy wrzucamy rodzynki i te kolorowe wynalazki do miski i zalewamy spirytusem. Nie należy przesadzić, proponuję na pierwszy raz odmierzyć sobie 50ml, powinno wystarczyć!

Grzejemy mleko, do niego wrzucamy podziabane masło i cukier - rozpuszczamy.
Do tego dorzucamy kakao - mieszamy dokładnie! Jak już wymiesza się na jednolitą masę, powoli dosypujemy mleko w proszku systematycznie i mocno mieszając (można użyć miksera, ale na bank się spali!).

Jak już się pobędziemy grudek, dorzucamy bakalie i mieszamy. W tym miejscu proponuję zaopatrzyć się w mocną drewnianą łyżkę, każda inna wymięknie. Jak już wymieszamy, dorzucamy połamane na ćwiartki (lub drobniej, jak kto woli) herbatniki. Mieszamy dokładnie ale delikatnie, ważne aby nie zmielić ciastek w jednolitą papkę ! Dobrze się miesza jak masa jest jeszcze ciepła, więc najlepiej mieć wszystko wcześniej przygotowane !

Po wymieszaniu wkładamy do foremki (wyłożonej np. folią spożywczą lub złotkiem) albo plastikowego pojemnika (nawet po lodach, choć może być za mały!) i do lodówki!! Ważne, żeby przykryć od góry folią, żeby blok nie nabierał "aromatu lodówki" ! Po kilku godzinach gotowy do wyjęcia i krojenia w plasterki, kostki czy jak kto woli ....

Proponuję poćwiczyć przy pierwszym wykonaniu, potem tylko szlifować warsztat !!
Smacznego !!!
Zobacz profil autora
jolanta


Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 197
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: BB

Wypróbuję i zdam relację z efektów Wink
Zobacz profil autora
angi
Wujek samo zło

Dołączył: 07 Cze 2006
Posty: 738
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ...tam gdzie wiatr zawraca... czyli SJZ

jolanta napisał:
Wypróbuję i zdam relację z efektów Wink
jak zdasz relację....? to trzeba zrobić i pojechać w góry z nami Razz
Zobacz profil autora
jolanta


Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 197
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: BB

to będzie relacja na żywo


Ostatnio zmieniony przez jolanta dnia Pon 16:50, 12 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
lowell


Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bielsko-Biała

Blok rewelacja Wink
Zobacz profil autora
angi
Wujek samo zło

Dołączył: 07 Cze 2006
Posty: 738
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ...tam gdzie wiatr zawraca... czyli SJZ

W maju przywioze swoje wynalazki Smile
Zobacz profil autora
jolanta


Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 197
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: BB

Blok rewelka, nie ostał się już ani kawałeczek Very Happy ...więc jutro na wyprawę trza coś słodkiego będzie kupić.
Oczywiście potwierdzę to na żywo, tak jak obiecałam, ino kiedy?
Zakładam nowy wątek SMALCZYKOWY


Ostatnio zmieniony przez jolanta dnia Pią 20:27, 16 Kwi 2010, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
rumcajs


Dołączył: 09 Lut 2009
Posty: 643
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Dopisuje się do fanów czekoladowego bloku
Zobacz profil autora
darkheush
Stary zgred

Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 1367
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Andrychów (Beskid Mały)

rumcajs, ja również. A du*a rośnie
Zobacz profil autora
taki1gość


Dołączył: 12 Gru 2008
Posty: 1801
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: NIEPOŁOMICE

d*pa od slodyczy
brzuch od piwa
garb od roboty

Very Happy

a blok czekoladowy znam pod troszkę zmodyfikowaną wersją, którą zwą Stefania czy siakoś tak. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień o ile jeszcze zostanie w lodówce Very Happy
Zobacz profil autora
Djinn


Dołączył: 18 Kwi 2009
Posty: 419
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

Taaaa ... 3 dni .... niezły dowcip :p Hehheheh

Ale fakt, na drugi dzień jest lepszy:)
Zobacz profil autora
angi
Wujek samo zło

Dołączył: 07 Cze 2006
Posty: 738
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ...tam gdzie wiatr zawraca... czyli SJZ

Ba ... u mnie stał 5 dni....Very Happy i wyszedł Very Happy
Zobacz profil autora
Pudelek
Ogarniacz kuwety

Dołączył: 10 Lis 2006
Posty: 5794
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Oberschlesien, Kreis Nikolei und Kreis Oppeln

darkheush napisał:
rumcajs, ja również. A du*a rośnie


dupa jak dupa, ale ten brzuch piwny Confused i nijak z pokarmu zrezygnować Rolling Eyes
Zobacz profil autora
Dyzma


Dołączył: 12 Lut 2007
Posty: 135
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska

W du..e z brzuchem po piwie, najważniejsze, ze nery po nim czyste jak kryształ. Laughing
[]p i pianka na 2 palce mniam Razz
Zobacz profil autora
chemica


Dołączył: 04 Wrz 2007
Posty: 545
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Stargard Szczeciński

To ja poproszę o przepis nalewki z mleka Smile Tej, którą piliśmy u Berniego.
Zobacz profil autora
Przepis na Blok Czekoladowy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 2  

  
  
 Odpowiedz do tematu