Forum BESKIDZKIE FORUM Strona Główna


BESKIDZKIE FORUM
"Tak mnie ciągnie do gór..."
Odpowiedz do tematu
Kontra dla oscypka
WojtekB


Dołączył: 16 Kwi 2006
Posty: 2690
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Mimo, że smakiem przewyższają podhalańskie, owcze sery produkowane w Bieszczadach nie mogą od dzisiaj być nazywane oscypkami. Podhalański oscypek jest już pod unijną ochroną, tak zdecydowała Komisja Europejska. Może być wytwarzany tylko w kilku powiatach południowej Polski, z mleka polskich owiec górskich, a domieszka mleka krowiego nie może być większa niż 40 procent. Izabela Cicha z Bieszczadzkiego Centrum Certyfikacji Produktu Lokalnego - uważa, że niesłusznie hodowców z naszego terenu pozbawia się prawa używania nazwy oscypek, bo spełniają wszelkie warunki jego produkcji. Samych hodowców ten zapis jednak nie martwi, jak zaznacza jeden z najbardziej znanych bieszczadzkich producentów serów - Nikos Malanopulos - podhalańscy górale prędko przekonają się, że więcej stracą niż zyskają, choćby dla tego, że sery z unijnym znakiem będą znacznie droższe. Jak dodaje oscypka przewyższają produkowane w naszych górach z mleka, kóz, owiec i bydła, sery wołoskie i huculskie. Warto dodać, że w kolejce po unijne logo czeka między innymi podkarpacki miód spadziowy, co cieszy naszych pszczelarzy ale powoduje protesty producentów z innych części Polski.


źródło - Radio Rzeszów


Ostatnio zmieniony przez WojtekB dnia Sob 12:37, 08 Mar 2008, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
andre


Dołączył: 13 Wrz 2007
Posty: 494
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

dla mnie niech go nazywają jak chcą
kto raz spróbował bieszczadzkie sery, wie że te z komercyjnych tater to 2 gatunek
to moje zdanie
Zobacz profil autora
turystykon


Dołączył: 06 Cze 2007
Posty: 1279
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Rajcza

Trzymam kciuki za Górali z Bieszczad! Oni mają swoje sery, które są bardzo smaczne i z pewnością będą w stanie się przebić smakowo przez ten tatrzański syf... Prawda jest taka, że prawdziwe regionalne specjały dzisiaj w naszych Górach można zjeść tylko tam gdzie nie dociera komercja i turystyka masowa...
Zobacz profil autora
leon


Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Nie bede przypominal goralom wszystkich grup etnograficznych kto byl pierwszym goralem w Karpatach i kto prowadzil gospodarke cyrlenia na Poloninach Bieszczadzkich i innych wierchach aby hodowac bydlo na mieso skore i ser itd .Kto pierwszy wyrabial ser-bylo to juz w 14 wieku.Wyjasniam cyrhlenie czyli karczowanie lasow i powiekszanie naturalnych polonin pod hodowle,pierwszymi byli bojki,huculi.Slowo to pochodzi prawdopodobnie od ukrainskiego lub rumunskiego,przykladem jest nazwa poloniny carynskiej czyli cyrhli tj potocznie carynki czyli polanki.Proponuje zapytac ,prawdziwego,gorala podhalanskiego co oznacza chociazby ich Toporowa Cyrhla pod ich wierchami-pewnie odpowie?co do oscypka moja babcia robila najlepsze sery.
Zobacz profil autora
Piotrek
Administrator

Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 5888
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Żywiec/Sienna

Co Ty mówisz, prawdziwy góral to ten z Zakopanego. A już wzorcowy stoi z dorożką na Perci Krupówek
Zobacz profil autora
Eleonora


Dołączył: 08 Lis 2010
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

mmm uwielbiam oscypka. Ostatnio jak bylam w Zakopanym z bratem to jedlismy takiego z podsmazanego z zurawina. Nawet przez glowe mi nie przeszlo, ze moglby sie nazywac inaczej.
Zobacz profil autora
Piotrek
Administrator

Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 5888
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Żywiec/Sienna

A wiesz, że te podsmażane to takie co za długo na straganie leżały i nie nadawały sie już do sprzedaży. Wymyślono więc żeby go usmażyć Wink
By strat nie było.
Zobacz profil autora
taki1gość


Dołączył: 12 Gru 2008
Posty: 1801
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: NIEPOŁOMICE

Eeee tam Piotrek głupoty piszesz Wink Zepsute oscypki są najlepsze. Te z zielonym zabarwieniem to już lazurem są zwane
Zobacz profil autora
Piotrek
Administrator

Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 5888
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Żywiec/Sienna

Albo ze szpinakiem Laughing
Zobacz profil autora
Pudelek
Ogarniacz kuwety

Dołączył: 10 Lis 2006
Posty: 5794
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Oberschlesien, Kreis Nikolei und Kreis Oppeln

to już wiem, czemu te z lazurem są takie drogie Very Happy
Zobacz profil autora
mirek


Dołączył: 27 Maj 2008
Posty: 1963
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: wodzisław śląski

Piotrek napisał:
Albo ze szpinakiem Laughing
Ze szpinakiem? Wiesz różne są zboczenia.
Zobacz profil autora
Pudelek
Ogarniacz kuwety

Dołączył: 10 Lis 2006
Posty: 5794
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Oberschlesien, Kreis Nikolei und Kreis Oppeln

szczerze mówiąc wolałbym chyba ze szpinakiem, niż z żurawiną - oscypek plus żurawina wyjątkowo mi się w smaku gryzie...
Zobacz profil autora
msdnnutty


Dołączył: 28 Sty 2016
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Mogą sobie zastrzegać do woli... Przecież nikt nie musi używać nazwy "oscypek", żeby ser był smaczny Smile A podróbek pewnie znacznie więcej jest w okolicach Zakopanego, więc może lepiej zjeść smaczny serek w Bieszczadach?
Zobacz profil autora
sery
Anethaa


Dołączył: 01 Kwi 2016
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

oj tak te nie maja sobie rownych
Zobacz profil autora
docleu


Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: pszczyna

jak wiecie w dzisiejszych czasach jest wiele przeróżnyhc podróbek, ludzie chcący sprzedawać swoje naturlane produkty nie są w stanie dogonić konkurencji, którzy niestety bazują na połproduktach i tym samym obiniąją koszty a cena dla konsumenta jest mniejsza
Zobacz profil autora
Kontra dla oscypka
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 2  

  
  
 Odpowiedz do tematu