![]() |
| Stan szlaków w Beskidach |
|
WojtekB
|
Na dwustronnym posiedzeniu moderatorskim (tj. Stokrotka i ja) ustaliliśmy że na forum powinien pojawić się temat o stanie szlaków w Beskidach.
Proszę o zamieszczanie tutaj zarówno ogólnych dywagacji na temat stanu szlaków (oznakowanie, ścieżki itp.) jak również o konkretne wskazówki oraz uwagi dotyczące szlaku, bądź grupy szlaków położonych w jednym paśmie. Temat przyklejam. Mam nadzieję że posłuży on zarówno do ciekawej dyskusji, jak i do tzw. Społecznego Monitoringu Szlaków czy Systemu Wczesnego Ostrzegania o Trudnościach na Szlaku. Tak więc jak oceniacie te "nasze" Beskidzkie szlaki Pozdrawiam Wojtek B. |
||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||
|
WojtekB
|
[img] [link widoczny dla zalogowanych] [/img]
[img] [link widoczny dla zalogowanych] [/img] To w ramach "rozognienia" dyskusji. To "kwiatki znakarske" wyłapane przez Marka Potockiego, znanego na forach górskich jako ''qrczak'' |
||||||||||||||
|
Ostatnio zmieniony przez WojtekB dnia Pon 19:43, 22 Maj 2006, w całości zmieniany 1 raz |
|||||||||||||||
| Re: Stan szlaków w Beskidach |
|
Stokrotka
|
To nie była tylko nasza rozmowa....http://www.beskidzkie.fora.pl/viewtopic.php?t=68(proszę) No ale juz pisze o stanie szlaków >>6 maj Równica..Było kilka powalonych drzew!(mam nadzieje że niedługo znikną obne ze szlaku. nipotrzebnie sie traci czas..i brzydko to wygląda..) no ale prócz tego nic szczególnego..sniegu nie spotkalismy Trsa na Równice:Wisła Uzdrowisko-Kamienny-Trzy Kopce Wislańskie-Orłowa-Równica(ładnie oznaczony, zgubić się raczej nie da) >>20 maj Trsa:Istebna Jasnowice-(zółty szlak)Młoda Góra-Pozniej zielonym schodze do Isebnej do amfiteatru..po drodze zadnych przeszkod...Troszke czasem miałam problem ze szlakiem..2 największe głupoty tego dnia to:szlam sama, i to bez mapy P.S. Nie pisze stanu szlaku na Barnią dnia 30 kwietnia bo ode tego czasu to wiele sie mogło zmienić... |
||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||
|
ammo
|
Chciałem dla przykładu pokazać jak w ubiegłym roku wyglądał (na odcinku ok. 0,5km) odcinek szlaku Magurka Wiślańska - Barania Góra (Beskid Śląski):
[link widoczny dla zalogowanych] Krajobraz dosłownie jak z innej planety Jestem ciekaw jak obecnie wygląda ta trasa, czy da się już swobodnie przejść... przydałoby się tam kiedyś z ciekawości zajrzeć Jest to o tyle istotne, że to Główny Szlak Beskidzki. PS>: Nieco z prawej strony można dostrzec drobną posturę. To mój kolega przeprawiający się przez drzewka, średnio 2\3m nad ziemią... |
||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||
|
WojtekB
|
Ojć... nie gorzej niż zielony Czarny Potok -> Jaworzyna Krynicka... (też w zeszłym roku...) Podobnie jak zejście z Jaworzyny ku Muszynie. Ale sobie tam sękiem z drzewa po plerach dałem
|
||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||
|
Gość
|
Czy ktoś ma jakieś aktualne dane o stanie szlaków w Bieszczadach? Chodzi mi dokładnie o czerwony od Ustrzyk Górnych do Wołosatego.
|
||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||
|
WojtekB
|
Tydzień temu (relacja wujka) był "przejezdny", aczkolwiek w górnych częściach leżało jescze trochę śniegu
Pozdrawiam Wojtek B. |
||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||
|
Stokrotka
|
Może nie mieszkam obecnie na szlaku albo był tutaj kiedyś..przed wojną więc pozwole sobie załączyć fotki
z niedzieli 4 czerwca.. [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] a to zdjęcia z dziszejszego dni..sprzed kilkunastu minut... [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] Mam nadzieje że u was pogoda łaskawsza Pozdrawiam! |
||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||
|
WojtekB
|
|
||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||
|
ammo
|
Stan szlaku\trasy Węgierska Górka - Glinne - Magurka Radziechowska - Magurka Wiślańska - Zielony Kopiec - Malinowska Skała - Skrzyczne - przeł. Siodło (p. Skalite)
W. Górka - Glinne: trasa ok, dosłownie kilka leżących niewielkich drzew na szlaku. Glinne - Magurka Wiślańska: kilkanaście leżących drzew, jedno za drugim tuż przez M. Wiślańską - bokiem prowadzi ścieżka, która omija ten wiatrołomik także nie ma problemu. Magurka Wiślańska - Skrzyczne: bez problemów. Skrzyczne - Godziszka: podobnie jak z Magurki na Skrzyczne, oki. Stan szlaku Magurka Wilkowicka - Czupel: bez wiatrołomów, szeroka wygodna ścieżka jak za dawnych dobrych czasów. ![]() |
||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||
|
WojtekB
|
Nowy przebieg fragmentu żółto-znakowanego szlaku Krynica --> Kopciowa --> Krynica.
Chodzi mi o fragment Jakubik --> Kopciowa. Po zejściu z Huzarów powinniśmy przekroczyć drogę i iść prosto. Niestety właściciel tego terenu postawił veto (czyt. zagrodził teren). By ominąć tą wadliwą część należy kierować się asfaltem. Potem skręcić w lewo, w wyraźną dróżkę. Nią chwilę schodzimy, a potem przez pole podchodzimy w górę i zagłębiamy się w las. UWAGA !!! PTTK nie zmieniło przebiegu tego odcinka. Nie ma go też na - nawet najnowszych - mapach. Pozdrawiam Wojtek B. |
||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||
|
WojtekB
|
Zakończył się (w środę) remont szlaku w Pieninach na Przełęcz Snozka
|
||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||
|
marek
|
Rekord w fatalnym oznakowaniu pobity został w Pieninach Spiskich i w Magurze Spiskiej.To, że znaki nieodnawiane mogę jeszcze zrozumieć bo rejon rzadko odwiedzany. Ale brak jakiejkolwiek konsekwencji i logiki, np. na odcinkach prostych są znaki na odległość wzroku a na rozwidleniach urywają się. Jeśli do tego dodać inny przebieg na mapach to dostajemy kawał topograficznej przygody. Ciekawe, który Oddział PTTK nimi się opiekuje? Marek
|
||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||
|
WojtekB
|
Chyba Szczawnicki... ale głowy nie dam.
|
||||||||||||||
|