Forum BESKIDZKIE FORUM Strona Główna


BESKIDZKIE FORUM
"Tak mnie ciągnie do gór..."
Odpowiedz do tematu
WĄTEK ZE SMALCZYKIEM ;)
jolanta


Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 197
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: BB

Smalczyk pewnie wszyscy znają, chociaż na forum go nie widziałam. Mój ulubiony jest taki Laughing

Smalczyk przepyszny co lubi towarzystwo okowitki

• Słoninę i boczek (po 30-40 dag każdego) pokroić w kostkę i smażyć w rondlu. Powoli na małym ogienku, często mieszać, aby nie przywierało.
• W między czasie posiekać cebulę (2-3 większe sztuki - jak kto lubi) i przygotować obrane oraz starte na tarce o dużych oczkach 2-3 jabłka ( wybieram twardawe szare renety). Obrać, zgnieść kilka ząbków czosnku.
• Kiedy tłuszcz się ładnie wytopi i zrobią się skwarki, dodać cebulę i jabłka. Smażyć jeszcze trochę do lekkiego zrumienienia cebuli.
• Zestawić z ognia, posolić, doprawić czosnkiem, pieprzem ewentualnie majerankiem.
• Odstawić do wystudzenia. Gdy smalczyk jest jeszcze płynny, ale już nie gorący przelać do pojemników, które można zabrać w drogę.


Smakować ze świeżym chlebkiem, wzbogacając kiszonym ogórkiem (w sezonie nie zastąpione małosolne) w towarzystwie miłośników górskiej łazęgi i okowitki bądź pifka.


Ostatnio zmieniony przez jolanta dnia Pią 20:32, 16 Kwi 2010, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
Do-misiek


Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 816
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Leżajsk

To może by tak jakiś ogólny wątek "Porady kulinarne" założyć? Very Happy
Zobacz profil autora
em_dzej


Dołączył: 06 Maj 2008
Posty: 201
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Żywiec/Żar :D

Ja jestem za Very Happy
Różne ludzie czary potrafią upichcić na ogniu i nie tylko
Zobacz profil autora
Piotrek
Administrator

Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 5888
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Żywiec/Sienna

Ale naszego "Boga" nic nie przebije Very Happy
Zobacz profil autora
Re: WĄTEK ZE SMALCZYKIEM ;)
ninik


Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 242
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: myslowitz

jolanta napisał:

Smakować ze świeżym chlebkiem, wzbogacając kiszonym ogórkiem (w sezonie nie zastąpione małosolne) w towarzystwie miłośników górskiej łazęgi i okowitki bądź pifka.


z całego przepisu to mi się najbardziej podoba Smile Smile
Zobacz profil autora
em_dzej


Dołączył: 06 Maj 2008
Posty: 201
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Żywiec/Żar :D

Piotrek napisał:
Ale naszego "Boga" nic nie przebije Very Happy

No nie ma opcji Very Happy możesz podać RECEPTURE dla wszystkich


Ostatnio zmieniony przez em_dzej dnia Pią 21:12, 16 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
porady
trotyl


Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: WARKA

To ja zapodam sałatkę.2 puszki tuńczyka w kawałakach,puszka kukurydzy,parę kiszonych ogórków pokrojonych w kostkę.To wszystko razem wymieszać.1 torebka ugotowanego ryżu.Posolić,popieprzyć.Na koniec dodać majonezu,tak aby powstała jednolita masa.Można zapakować w pojemniki i spożyć na szlaku. Very Happy
Zobacz profil autora
Piotrek
Administrator

Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 5888
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Żywiec/Sienna

em_dzej napisał:
Piotrek napisał:
Ale naszego "Boga" nic nie przebije Very Happy

No nie ma opcji Very Happy możesz podać RECEPTURE dla wszystkich


To receptura zastrzeżona Very Happy

Ale podam przepis na JEŻA (na pewno skojarzysz gdzie go degustowaliśmy Laughing ):
Mielonkę w puszce pokroić w kawałki, najlepiej kwadraty, w każdy kawałek wbić słonego paluszka (z makiem to profanacja) i jeż gotowy do wykwintnej kolacji.

Aha. Jeszcze danie które często w chatkach robiliśmy-nieźle się po tym piło, zarówno podczas poszukiwań składników jak i podczas konsumpcji:
Grzybów wszelakich, najlepiej jadalnych, nazbierać, ugotować, dodać ostrężyny (poza górami mówią na to jeżyny Rolling Eyes , co za maniery), można dolać śmietany.
Całość ma interesujący smak, jest ciężkostrawne i zarąbista jest po tym kac-kupa.


Ostatnio zmieniony przez Piotrek dnia Pią 22:35, 16 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
trotyl


Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: WARKA

Prawdziwa uczta
Zobacz profil autora
jolanta


Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 197
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: BB

Przepisów przybywa w zawrotnym tempie Very Happy Może rzeczywiście jakiś wątek ogólnie kulinarny czyli coś dobrego do zjedzenia i coś dobrego do wypicia ( a wszystko ręcznie zrobione )


Ostatnio zmieniony przez jolanta dnia Pią 22:38, 16 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Djinn


Dołączył: 18 Kwi 2009
Posty: 419
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

No teraz jak nic trzeba zrobić odpowiedni wątek !! Gdzie są admini ?? Smile
Zobacz profil autora
jolanta


Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 197
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: BB

Admini przybywajcie Very Happy, wątek zakładajcie Very Happy


Ostatnio zmieniony przez jolanta dnia Sob 9:06, 17 Kwi 2010, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
Re: porady
Pudelek
Ogarniacz kuwety

Dołączył: 10 Lis 2006
Posty: 5794
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Oberschlesien, Kreis Nikolei und Kreis Oppeln

trotyl napisał:
To ja zapodam sałatkę.2 puszki tuńczyka w kawałakach,


to już jest z miejsca zdyskwalifikowane Twisted Evil
Zobacz profil autora
trotyl


Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: WARKA

Myślę,że nie przez wszystkich
Zobacz profil autora
WĄTEK ZE SMALCZYKIEM ;)
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Odpowiedz do tematu